Ga naar de inhoud

De 6 beste tips om je huis in te richten!

Heb je een nieuw huis gekocht of ga je het herinrichten? Dan heb je een hoop keuzes te maken. Een huis (her)inrichten is namelijk niet makkelijk, en je moet over veel verschillende dingen nadenken. Wij bij HUUS.nl helpen je graag om jouw droominterieur te creëren op basis van zes eenvoudige woontips:

Tip 1: Kies jouw woonstijl  

Wat voor soort ruimte wil je? Voel je je aangetrokken tot bepaalde kleuren of patronen? Een manier om je te helpen jouw stijl te bepalen is door woorden te bedenken die definiëren hoe jij wilt dat een ruimte aanvoelt. Bijvoorbeeld: traditioneel, formeel, elegant, speels, humoristisch, verleidelijk of modern. Ga je voor een robuuste uitstraling met een stoer industrieel interieur? Of geef je de voorkeur aan een natuurlijk landelijk design? Een eenvoudige manier om ideeën te verzamelen is Pinterest, waar je veel inspiratie kan opdoen voor allerlei verschillende woonstijlen. Verzamel dus je favoriete kleuren, accessoires en meubels en ontdek je eigen unieke levensstijl. Houd hierbij in je achterhoofd dat de kleur erg bepalend is voor je interieur. Als je de basis rustig houdt, kun je gaan voor meer opvallende accessoires. Kies je voor een felgekleurde mix, dan is kleurafstemming erg belangrijk.
Welke stijl je ook kiest, blijf dicht bij jezelf! Creëer een persoonlijk gevoel en voel je thuis!

Tip 2: Moodboard

Wat goed kan werken voor het maken van een moodboard is social media. Hiermee kun je alle verschillende stijlen en kleuren bekijken, om daarmee jouw huis in te richten. Onze favoriete tool hiervoor is Pinterest, het digitale prikbord. Maak een eigen bord aan en pin alles, van kleurenpaletten tot meubilair en accessoires. Wanneer je weet welke stijl je zou willen kan je deze gemakkelijk gebruiken als zoekterm.

Veel mensen weten niet precies wat hun stijl is, en komen lastig tot een samenhangend geheel. Zorg er daarom voor dat je goed in beeld krijgt wat je leuk vindt. Het is verstandig om goed over de basis na te denken. Welke kant wil je op, wat vind je leuk en wat is een goede match? Maak een moodboard met je favoriete kleuren, vloeren en materialen, en leg ze naast elkaar. Als het past en je vindt het leuk, blijf er dan bij. Als je eenmaal afwijkt van de geselecteerde kleuren, verlies je snel de eenheid in de ruimte. Als bepaalde kleuren met elkaar vloeken, zie je dit direct en kun je andere keuzes maken!

Pinterest blog inspiratie

Instagram

Ben je niet zo’n liefhebber van Pinterest? Dan is Instagram ook een fantastisch medium om inspiratie op te doen. Zoek op profielen en hashtags met wooninspiratie (en zoek op ons profiel alvast je meubilair uit). Instagram posts kan je bewaren met het icoontje rechts onder de foto en terugvinden in het menu linksboven in je profiel.

Tip 3: Hoekbank en rechte bank

De juiste hoekbank of een rechte bank hangt af van de grootte van de woonkamer. Heb je een ruime woonkamer? Dan past een hoekbank doorgaans goed in de ruimte omdat je de ruimte zo meer opvult.

In een kleinere woonkamer kan een hoekbank snel de ruimte vullen, terwijl een rechte zitbank meer geschikt is voor algemeen gebruik. Wil je toch je benen lang uitstrekken en is de ruimte voor 2,5 zitplaatsen te klein? Dan kan het toevoegen van een hocker een goede uitkomst zijn. Je kunt er ‘s avonds lekker je voeten op leggen en als familie of vrienden op de koffie zitten kan je er een extra zitplaats mee creëren. Hockers verplaats je makkelijk door de kamer om ruimte te maken daar waar nodig. 

Tip 4: Het ideale vloerkleed

De grootte van het vloerkleed hangt grotendeels af van de locatie. Wil je het vloerkleed onder de salontafel leggen? Dan is een tapijt van 80×150 cm meestal voldoende. Heb je een grote woonkamer of een mooie ruime bank? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een mooi groot vloerkleed! Leg een deel van het vloerkleed onder de bank en plaats het vervolgens in de ruimte om op deze manier de twee elementen te combineren en voor samenhang te zorgen.

Tip: Tape de toekomstige plek van je vloerkleed af om te zien of het formaat en de vorm die je uit hebt gezocht goed past in je kamer.  

Tip 5: Ronde eettafel versus rechthoekige eettafel

Welke eettafel het beste past in jouw woonkamer hangt af van de grootte van de kamer en het aantal gezinsleden. Een rechthoekige eettafel neemt doorgaans meer ruimte in beslag, maar is wel erg handig als je met veel vrienden en familie wilt borrelen of dineren.

De ronde eettafel is weer ideaal voor kleinere ruimtes. De ronde tafel kan de kamer zacht houden. Als je een kleinere vierkante of rechthoekige ruimte hebt, ziet de ronde tafel er zachter en minder druk uit. Daarbij moet je een paar comfortabele eetkamerstoelen zeker niet vergeten, waarmee je zowel met familie als vrienden de gehele avond kunt tafelen.

Tip 6: Maak een lichtplan

Het eerste waar je meestal niet aan denkt bij het inrichten van een huis is het lichtplan, maar het is wel heel belangrijk! Bekijk eerst goed per ruimte waar de aansluitingspunten en stopcontacten zitten. Vervolgens kun je een lichtplan ontwikkelen door per locatie het benodigde licht te bepalen. Kies eerst voor basisverlichting, dat is een lamp die de ruimte volledig kan verlichten. Als je de basisverlichting hebt gekozen moet je gaan bedenken wat je in de ruimte wilt doen: Wil je er lezen, lekker ontspannen of lekker eten? 
Nu je de functie van de kamer hebt bepaald, kun je hier je verlichting op aanpassen. Hierbij kun je denken aan functionele verlichting, zoals restaurantverlichting, leeslampjes of (dimbare) spots. Heb je bijzondere items zoals kunstwerken en mooie planten? Overweeg dan om het te verlichten waarmee je meer sfeer in de kamer creëert. Door op de juiste plek de juiste lichtbron te kiezen, creëer je een prachtige lichtshow!

De perfecte hanglamp vinden?