Ga naar de inhoud

Maak je interieur af met een vloerkleed

Je hebt de muren een frisse verflaag gegeven, de meubels met zorg uitgekozen en de accessoires een plek gegeven. Maar er ontbreekt nog één cruciaal ingrediënt om die wow-factor toe te voegen aan je interieur: het perfecte vloerkleed. Geen paniek, daarvoor hebben we genoeg tips om dat vloerkleed te kiezen dat jouw ruimte laat stralen als nooit tevoren.

Bepaal het doel

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende vloerkleden. Naast dat je kunt kiezen uit verschillende kleuren en patronen heb je ook verschillende stijlen zoals modern, natuurlijk, oosters, vintage et cetera. Bepaal welke stijl het beste bij je past.

Zet daarna je doel in de spotlights. Is het een statement piece, een plek om je blote voeten op te parkeren of een grens voor een gezellig hoekje? Kijk goed naar de grootte van de ruimte bij het kiezen van de juiste afmetingen van je vloerkleed. Een te klein vloerkleed kan verloren lijken in een grote kamer, terwijl een te groot vloerkleed een ruimte kan overweldigen. Plaats het vloerkleed strategisch, bijvoorbeeld onder een salontafel in de woonkamer of onder de eettafel. Het kiezen van het materiaal is ook een belangrijk onderdeel. Kies voor een materiaal dat past bij jouw leefstijl. Heb je bijvoorbeeld leuke viervoeters in huis lopen? Dan wil je misschien niet voor een wit wollen vloerkleed gaan, maar liever voor een laagpolige met een grijze kleur.

Liever iets meer persoonlijk advies over je vloerkleed? Dat kan! Kom dan langs in jouw dichtstbijzijnde woonwinkel.

Kies het juiste kleurenpalet voor harmonie

Het kleurenschema van het vloerkleed moet samen gaan met de rest van de kamer. Het kleurenpalet van je ruimte is de leidraad. Ga voor harmonie met een subtiele match, of voeg een pop of color toe voor wat extra pit. Daarnaast kan de textuur van het vloerkleed variëren, van glad en pluizig tot ruw en geweven.

Hoe onderhoud ik mijn vloerkleed?

Vloerkleed gekozen? Dan moet je ‘t ook onderhouden! En verschillende vloerkleden vereisen verschillend onderhoud. Sommige onderhoud je simpel met een regelmatige stofzuigerbeurt. Anderen hebben misschien iets meer aandacht nodig in de vorm van professionele reiniging.

Is je tapijt net nieuw? Dan kan het voorkomen dat je tapijt wat overtollige garens verliest. Dat is niet erg maar juist heel normaal. Na een aantal keren stofzuigen zal dit een stuk minder zijn. Bonustip: stofzuig ook af en toe de onderkant van het kleed.

Wat te doen bij vlekken?

Last but not least: een ongeluk zit in een klein hoekje en een vlek kan zo gebeuren. Is het zover? Dan kun je een kleine hoeveelheid tapijtreiniger en een schone doek gebruiken, laat het schoonmaakmiddel even intrekken en dep de vlek van buiten naar binnen schoon om verdere verspreiding van de vlek te voorkomen. Herhaal dit proces tot de vlek weg is. Reinig de plek daarna nogmaals met lauw water en een nieuwe droge doek totdat ook het schoonmaakmiddel weg is.

Pas op met schrobben en vegende bewegingen, om verspreiding van de vlek te voorkomen en om de garen van het tapijt in goede conditie te houden is het beter om deppende bewegingen te maken.

Volg ons op onze socials!