Verthuizen, de 9 tips van HUUS.nl
Verthuizen: de trend van de afgelopen tijd die ook de rest van 2020 zal domineren. Waarom is het zo populair? En als je de knoop hebt doorgehakt, hoe verthuis je dan? Wij geven je 9 tips!
Verthuizen is een trend die voorkomt vanuit krapte op de woningmarkt. Met name onder de starters. Huizen zijn nog nooit zo duur geweest als nu, zeker in populaire steden. Wat te doen als je op zoek bent naar je nieuwe droomhuis maar er gewoon niet tussen weet te komen op de huidige woningmarkt? Verthuizen is dé manier bij uitstek om de komende jaren (en misschien zelfs wel decennia) te genieten van je huidige woning.
Je moet wat verder denken dan enkel een nieuwe fotolijst aan de muur of een ander lampje boven de eettafel. Verthuizen is een rigoureuze herinrichting van je woning, al dan niet inclusief verbouwing. Hoe pak je dit aan? Wij geven je dé tips en tricks voor verthuizen: verhuizen in je eigen huis.
Wat gaan we doen?
- Starten met een plan
- Blank canvas
- Inspiratie opdoen
- Een plattegrond
- Starten met het overduidelijke
- Groot denken
- Details uitwerken
- Verlichting
- Alle ruimtes meenemen
Bonustip!
Tip 1: Verthuizen met een plan
Schrijf álles op waarover je fantaseert in een nieuwe woning, zoals grote ramen, een inloopkast of een open keuken. Maar ook dingen waar je je in je huidige woning aan stoort. Krappe badkamer? Weinig daglicht op zolder? De kabels van de televisie die los langs de plint liggen in de woonkamer? Noteer het allemaal, zodat je weet wat je graag (anders) zou willen zien. The key van verthuizen zit hem namelijk in het onder handen nemen van je huis, zoals je dit ook bij een nieuwe koopwoning zou doen.
Tip 2: Blank canvas
Waarschijnlijk woon je al langere tijd in je huidige woning. Dit kan leiden tot tunnelvisie. Om echt alle mogelijkheden op een rij te krijgen kan je het beste je woning behandelen als een blank canvas: probeer als potentiële koper naar je huis te kijken en denk in mogelijkheden. Misschien stoor je je aan je afzonderlijke keuken en zou je liever een open keuken bij je woonkamer zien? Kijk of de muur er misschien uit kan, dergelijke projecten maken een wereld van verschil!
Huur je je huidige woning? Dan is het slopen van muren of het plaatsen van een nieuwe keuken wellicht een brug te ver en kan je toch beter iets kleiner denken. Kijk bijvoorbeeld naar een grote spiegel voor meer licht en een ruimtelijker effect of plakfolie om je keukenkastjes een nieuwe look te geven. Ook leuk: Krijtverf op je koelkast!
Tip 3: Doe inspiratie op voor Verthuizen
Moodboard en kleurenschema
Welke stijl spreekt jou het meeste aan? Welke kleuren zijn hierbij het mooist? Welke meubels zijn jouw favoriet? Doe online inspiratie op! Onze favoriete tool hiervoor is Pinterest, het digitale prikbord. Maak een eigen bord aan en pin alles, van kleurenpaletten tot meubilair en accessoires. Wanneer je weet welke stijl je zou willen kan je deze gemakkelijk gebruiken als zoekterm.
Ben je niet zo’n liefhebber van Pinterest? Dan is Instagram ook een fantastisch medium om inspiratie op te doen. Zoek op profielen en hashtags met wooninspiratie (en zoek op ons profiel alvast je meubilair uit). Instagram posts kan je bewaren met het icoontje rechts onder de foto en terugvinden in het menu linksboven in je profiel.
Tip 4: Maak een plattegrond van je woning
Dit staat in het verlengde van het blanke canvas. Als je nu kijkt naar je huidige woning kan het lastig zijn om bijvoorbeeld een nieuwe indeling van meubels te zien, omdat je gewend bent aan je huidige opstelling. Door ‘plat’ naar een ruimte te kijken kan je weleens tot hele nieuwe inzichten komen voor je verthuizing! Vergeet hierbij uiteraard niet om goed alle afmetingen, deuren, ramen en schuine wanden ook in kaart te brengen.
Tip 5: Starten met het overduidelijke werk
Wat is een van de eerste dingen die je doet in een nieuwe woning? De vloer en de muren, dus dit doe je bij verthuizen uiteraard ook! Vind je een nieuwe vloer leggen te gortig? Dat begrijpen we. Het schilderen van je muren is echter bijna wel een must te noemen bij het verthuizen, het doet zo veel voor de uitstraling van een kamer! Wil je je huis al helemaal een fanatieke opfrisbeurt geven pak je ook je deuren en raamkozijnen mee. Denk hierbij outside the box maar uiteraard inside the moodboard. Wit/gebroken wit is altijd mooi en stijlvol, maar tevens wat standaard. Wil je écht een andere look? Gooi een kleur op je deur!
Je kunt ook kijken of je een houten loftdeur laat plaatsen of kan maken, voor een mooie industriële of landelijke look. Of de nu zo hippe zwarte stalen deur met grote glazen.
Tip 6: Denk groot!
Ja, met een lik verf en wat nieuwe accessoires kan je een interieur opfrissen en een iets andere look geven, maar we hebben het hier niet over het opfrissen van je interieur, we hebben het over verthuizen! Zou je je huidige Tv-meubel meenemen als je een nieuw huis zou kopen? En de bank? Grote kans dat je een nieuwe zou uitzoeken, en de oude of weg doet of in een logeerkamer hergebruikt. Waarom zou je jezelf bij verthuizen dan niet trakteren op een nieuwe inboedel?
Bonustip: Meubelseries! Vind je het moeilijk om passende meubels bij elkaar te vinden? Onze meubelseries zijn samengesteld om je interieur op zo’n manier te stylen dat alles mooi bij elkaar past. Bijvoorbeeld deze drie meubelseries:
Juist door grotere meubels te vervangen kun je dus een volledig nieuwe uitstraling geven aan je huis. Kijk hierbij goed naar wat je zelf mooi vinden ook denkt mooi te blíjven vinden. Zo raak je op een knalrode bank wellicht wat sneller uitgekeken dan op een antraciet bankstel. Denk dus goed na welke meubels ook bij een latere verandering van stijl ook mooi staan.
Tip 7: Verthuizen, details
‘De duivel zit hem in de details’ zeggen ze weleens. Bij verthuizen zijn het juist de details die het geheel maken of breken. Kabels wegwerken, wifiversterkers op zolder, beschadigde plintjes vervangen, een lekkende kraan (laten) repareren, klemmende deurtjes of lades repareren, er is een hoop dat je kunt doen om het geheelplaatje af te maken. Maar denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het beslag op je ramen en deuren, en uiteraard aan je woonaccessoires! Een mooi vloerkleed, een stijlvol wandrek, spiegels, een fraaie tafellamp: nadat je het grote werk hebt gehad is het tijd om de look af te maken.
Tip 8: Licht in de duisternis
We noemden net al even de tafellamp, maar verlichting is natuurlijk een vak apart. Het soort plafondlamp, vloerlamp of tafellamp dat je kiest kan een wereld van verschil maken in de uitstraling van je woning. Ga je voor warm, minimalistisch, stoer, klassiek of trendy? De mogelijkheden zijn eindeloos. Net als bij meubelen is het bij lampen erg leuk om te kijken naar series die goed bij elkaar passen. Neem bijvoorbeeld serie Loïs, prachtig toch?
Tip 9: Verthuizen in alle ruimtes
Sla de gang en overloop niet over! Juist daar kan je op een stijlvolle manier mooie opslagruimtes van maken. Als je genoeg ruimte hebt in de gang zijn een mooi dressoir, een goede kapstok en een mooie passpiegel een must. En wat dacht je van goede wandmeubels? De perfecte manier om sfeer te creëren, ook in kleinere ruimtes.
Bonustip! Nét even iets anders
Een natuurlijke scheiding in je woonkamer
Met behulp van de juiste meubelstukken kan je een kamer opdelen in verschillende secties zonder dat het hokkerig wordt. In een ruime of lange woonkamer kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je bank niet (helemaal) tegen een muur te zetten maar juist meer in het midden van een kamer. Door vervolgens een mooi breed dressoir of Tv-meubel tegen de rug van de bank te zetten creëer je een natuurlijke en functionele (want jeej, meer opbergruimte!) scheiding in je leefruimte, bijvoorbeeld tussen je zithoek en je eethoek.
.
Ook een hoge vakkenkast is hierbij zeer geschikt, zowel achter de bank als naast de eettafel! Decoreer deze met planten voor een botanische/Scandinavische uitstraling, grote functionele statement stukken voor een minimalistisch effect of juist met ijzeren/houten decoratiestukken en (nep)dierenvelletjes voor een meer industriële look.
Een natuurlijke scheiding in de slaapkamer Met name tieners en studenten hebben multifunctionele slaapkamers. Vaak met een bureau en bed, want huiswerk moet nou eenmaal ook gemaakt worden. Bij voldoende ruimte wordt er doorgaans ook een zithoekje gecreëerd. Door gebruik te maken van een hoge open kast als roomdivider deel je de ruimte op terwijl je toch doorkijk behoudt. Bekijk hier onze hoge kasten | Kast Lizzy | Kast Teun |
Kortom: de mogelijkheden bij verthuizen zijn eindeloos! Daarom is het belangrijk te starten met een open blik en vervolgens goed na te denken wat je gaat doen en in welke volgorde. Zorg dat je goed kijkt naar de stijl en sfeer die je overal in je huis wil creëren, en last but not least: have fun! Zelfs minder leuke klusjes of kleine tegenslagen zijn onderdeel van het eindresultaat, dus zorg ervoor dat je geniet van het proces, en uiteraard van het eindresultaat!