Verkozen tot beste woonwinkel van Overijssel door

Eclectisch interieur: creatief en uniek

Een eclectisch interieur is gedurfd en vraagt wel wat lef. Maar hoe creëer je het? En waar moet je op letten als je verschillende stijlen gaat mixen? Lees verder voor inspiratie en wat handige tips en tricks.

Wat is een eclectisch interieur?

Bij een eclectische woonstijl worden de beste stijlelementen uit voorgaande stijlperiodes met elkaar samengevoegd. Dit kan spannend zijn maar met een beetje lef kom je tot leuke resultaten! Het is dus op zichzelf geen echte woonstijl, maar een combinatie van stijlen. Ben je avontuurlijk ingesteld en houd je wel van een beetje pit in huis? Dan is eclectisch wonen misschien wel wat voor jou.

Pak de beste onderdelen van verschillende stijlen

Bij een eclectisch interieur draait het om de kunst van het combineren. Dat kan best spannend zijn, dus een dosis lef is op zijn plaats. Regels en tradities worden onder de tafel geschoven om een unieke, eigen stijl neer te zetten. Verschillende woonstijlen, meubels, printjes en kleuren worden met elkaar gemixt.

Eclectisch staat los van trends

Eclectisch betekent letterlijk ‘het beste uitkiezen’. Hiermee wordt bedoeld dat je door het samenvoegen van verschillende elementen een nieuwe creatie maakt. Op je eigen manier. Het fijne is dus dat je juist niet de trends hoeft te volgen. En dat kan soms best fijn zijn. Het uitgangspunt van eclectisme is dat de elementen zó goed zijn, dat ze allemaal schitteren op hun eigen manier.

Zorg voor eenheid

Belangrijk bij een eclectisch interieur is dat het wel bij elkaar moet staan. Doordat (bijna) alles mag, kan het snel een rommelig geheel worden. Onze tip? Neem wel een interieurstijl als uitgangspunt, maar werk ook met contrasten. Zo kun je het beste een bohemian stijl mixen met landelijke items en de excentrieke  stijl met minimalistische, rustige meubels.

Mix en match met kleuren

Niet vies van een kleurtje in huis? Tijd om los te gaan! Maar wel met beleid zodat het geen rommelige en te bonte boel wordt. Om dit te voorkomen, kun je de 60-30-10 regel toepassen met een primaire, secundaire en accentkleur. Je kiest drie kleuren: de eerste kleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%.

Kunst, vintage en decoratie

Een goede manier om je huis een creatieve touch te geven, is door leuke decoratieve items te gebruiken. Denk aan vintage of brocante. Een tweedehands of vintage winkel is dé plek om los te gaan met shoppen. Zoek naar meubels met een vintage look en zet die tegenover moderne, Scandinavische items. Of ga gewoon voor wat jij mooi vindt en kies later de juiste combinatie met nieuwere items.

Eyecatchers

In een eclectisch interieur mag je voor een paar verrassingsitems gaan. Bijvoorbeeld een kleurrijk vloerkleed, een grote hanglamp of een modulaire bank* in een opstelling die je niet verwacht. Dat maakt het juist spannend!

* Bezoek jouw dichtsbijzijnde woonwinkel om jouw modulaire droombank samen te stellen.

Volg ons op onze socials!

Gratis verzenden <br />  boven €100,- in NL&BE Gratis verzenden
boven €100,- in NL&BE
Gratis retourneren <br /> in webshop Gratis retourneren
in webshop
Elke week <br />nieuwe acties Elke week
nieuwe acties
Bezoek 1 van onze<br> 3 woonwinkels Bezoek 1 van onze
3 woonwinkels
Menu