Wol
Warme wollen sokken of heerlijke wollen dekens. We kennen allemaal de stof wol! Het is een natuurlijk product en wordt voornamelijk gebruikt voor kleding, dekens en accessoires zoals vloerkleden. Maar waar komt de stof wol vandaan? Hoe onderhoud je het beste een wollen vloerkleed? Lees snel verder voor het antwoord!
Eerst even terug naar de oorsprong van de stof. Wol is een duurzaam product dat bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van dieren. Het meestvoorkomende dier is een schaap. Deze stof is erg populair door zijn vele eigenschappen. Het isoleert, neemt vocht op, is elastisch en water- en vuilafstotend. Maar wolis ook antibacterieel, neutraliseert het geurtjes enbeschermt het zelfs tegen UV-straling. Wat wil je nog meer?
Hoe onderhoud je je wollen vloerkleed?
Je vloerkleed lijkt misschien brandschoon, maar dat is niet altijd het geval. Een goede opfrisbeurt is daarom een goed idee. Zo trekt een vloerkleed stof aan, komen er vlekken op door (vieze) schoenen of andere vlekken.
Houd daarom je wollen vloerkleed schoon en fris door er geregeld met een stofzuiger overheen te gaan. Neem ook de randjes mee! Het is namelijk zo dat vuil nog meer vuil aantrekt. Dus als je wat minder vaak stofzuigt, zal stof zich nog makkelijker opstapelen. Gebruik bij het stofzuigen de zuigmond met ingetrokken borstelharen.
Tip: neem af en toe ook de onderkant van het vloerkleed mee.
Zit er een vlek in je vloerkleed?
Wanneer er gemorst wordt of er een vlek in het kleed zit, is het essentieel om snel en op de juiste manier te handelen. Dit doe je zo:
Pak een doek en maak deze nat met lauw water. Je kan er eventueel een druppel sterk verdunde shampoo aan toevoegen. Dep dan voorzichtig met de doek over het wollen vloerkleed om de vlek te verwijderen. Wrijf nooit! Wanneer je dit doet duw je de vlek in de vezels van het tapijt. Blijf gedurende 1 minuut deppen tot de vlek niet meer zichtbaar is. Dep het achtergebleven vocht weg met een droge doek en laat ‘m even drogen.
Heb je met het deppen het grootste gedeelte weggekregen? Gebruik dan lauw water met een scheut schoonmaakazijn. Maar pas op dat je de doek niet kletsnat maakt en er niet te veel schoonmaakazijn bij doet. Dep nogmaals over de vlek totdat hij volledig weg is. Laat je vloerkleed drogen nadat het laatste vocht met een droge doek is opgedept.
Let op! Sterke chemische producten of bleekmiddelen zijn den boze, gebruik ze niet! De kans is aanwezig dat het kleed gaat verkleuren. Hierdoor krijg je een lichte plek waardoor het tapijt permanent is beschadigd.